Wat is de juiste snaar voor mijn elektrische gitaar?

Weinig gigs en veel thuis? Een mooi moment om een nieuw setje snaren op je elektrische gitaar te zetten, ‘because life is too short to play with shitty strings!’
26 juni 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Wanneer moet ik snaren op mijn elektrische gitaar vervangen?

Hierover lopen, net als bij snaren op western gitaren, de meningen sterk uiteen. Van: na ieder optreden. Tot: als ze breken. Ook bij elektrische gitaren verschilt het van speler tot speler hoe vaak je snaren het beste kunt vervangen, maar ze laten zitten totdat ze breken, raden we niet aan.

Een nieuw setje snaren geeft een gitaar gewoon net dat beetje ‘sparkle’, waar wij heel erg van houden. Daarom verlaten alle gitaren die we verkopen onze winkel pas na een setup mét een nieuw setje snaren naar keuze. Heb je één gitaar en speel je daar iedere dag een paar uur op, dan kan het lekkerste al na een week van de snaren af zijn. Bij een optreden of een oefensessie krijgen snaren er meer van langs door zweet, temperatuurwisselingen en vervoer. Welke snaren je ook gebruikt en hoe vaak je ook speelt, ze zijn aan vervanging toe als ze vies zijn of wat doffer gaan klinken of het stemmen wat lastiger wordt en minder toonvast worden.

 

Wat zijn de beste snaren voor een elektrische gitaar?

De ene gitarist zweert bij Ernie Ball, de ander bij D’Addario en de volgende bij Elixer.  Daarnaast zijn er nog tientallen, misschien wel honderden merken. Dankzij jaren ervaring in onze workshop en van onze klanten hebben we uit dat enorme aanbod alvast de beste snaren geselecteerd. Dat maakt kiezen een stuk makkelijker, want welke snaren je ook bij ons koopt: die zijn altijd goed.

Met snaren kan je een geheel eigen draai geven aan de klank én vooral de bespeelbaarheid van een elektrische gitaar. Op de vraag wat ‘de beste’ snaren zijn, bestaat daarom niet één antwoord. De vraag is veel meer welke snaren het beste bij je speelstijl passen?

Veel gitaristen zijn nogal ‘honkvast’ als het om snaren gaat en kiezen steeds dezelfde, ook als ze van gitaar wisselen. Dat is best jammer, want er valt met de combinatie van ‘snaar en gitaar’ echt veel te winnen. De kosten vallen mee, het vraagt alleen wat van je tijd, maar daarna kan het zomaar zijn dat dingen die eerst niet lukten, nu ineens een makkie zijn. Heb je bijvoorbeeld wel eens moeite om met bends die ene noot te halen? Probeer eens een setje extra dunne snaren. Dat hoeft niet meer dan vijf euro te kosten en kan je heel veel speelplezier en -gemak opleveren.

Wil je een wat dunner klinkende gitaar een beetje meer ‘oempf’ geven? Of speel je graag in een lagere stemming? Daarbij passen dikkere snaren. Wil je een lekker jazzy geluid? Ook daarvoor zijn speciale snaren.

Ons advies: gewoon proberen! Wil je snaren goed met elkaar vergelijken? Dat kan je het beste doen door een paar setjes tegelijk aan te schaffen en die na een week te vervangen. Anders wordt het verschil tussen oude en nieuwe snaren te groot. Wij garanderen je dat je verschil zult merken en heel snel ervaart wat wel en niet bij je past.

 

Kan ik beter nickel, nickel plated of gecoate snaren voor mijn elektrische gitaar kopen?

Dat hangt vooral van je persoonlijke voorkeur af en de enige manier om daarachter te komen is door het te proberen. We zetten de belangrijkste soorten hieronder op een rij.

Nickel Plated

De meest populaire snaar die een goede balans biedt tussen warmte en helderheid.

Nikkel/Pure Nickel

Biedt meer warmte waar vooral klassieke rockers dol op zijn.

Coating

Gecoate snaren zijn meestal gemaakt van dezelfde metalen, maar dan zit er nog een dun laagje plastic op. Dat zorgt ervoor dat de snaren langer meegaan en iets minder ‘piepen’. Sommige spelers vinden dat fijn, anderen vinden het geen prettig gevoel. Elixer is groot geworden met gecoate snaren, maar inmiddels bieden meer merken gecoate varianten, zoals de Paradigm snaren van Ernie Ball.

 

Welke dikte snaren moet ik kiezen voor mijn elektrische gitaar?

Om de dikte aan te geven hebben snaren en naam: van Extra super light naar Super heavy en/of een getal. Dat getal staat voor ‘duizendste van een inch’:

Super Light: .008 .010 .015 .021 .030 .038, ook wel: nul acht of acht of eight genoemd.

Extra Light: .009 .011 .016 .024 .032 .042, ook wel nul negen, negen of nine genoemd

Light/Regular: .010 .013 .017 .026 .036 .046, et cetera.

Medium: .011 .015 .018 .026 .036 .050

Heavy: .012 .016 .020 .032 .042 .054

De verschillen lijken misschien minimaal, maar als je een keer speelt met een setje .008 na een setje .010, voelt dat totaal anders! Bij akoestische gitaren speelt bij de snaarkeuze het model een belangrijke rol, maar dat is bij elektrische iets minder het geval. Dat betekent dat je veel ruimte hebt om snaren uit te proberen. Speel je sologitaar? Kies dan eens voor iets dunners dan de standaard .010. Meestal geeft dat meer snelheid en bends worden makkelijker. Speel je metal? Ga eens voor een Heavy setje. Wil je het beste van twee werelden? Er zijn ook ‘gemengde’ setjes te krijgen. Bijvoorbeeld met dikke lage snaren en dunne hoge snaren (light top heavy bottom). Twijfel je? Dan kunnen we altijd helpen, bijvoorbeeld via de chatfunctie op onze website.

Als je wat anders gaat proberen, kan dat de trekkracht van de snaren veranderen. Kies je bijvoorbeeld voor dunnere snaren dan kan het wat gaat rammelen. Dat is allemaal op te lossen, want bij een setup kunnen we elektrische gitaren eenvoudig aanpassen aan de gewenste snaardikte.


Klinken dikke snaren beter?

Nee. Dikke snaren klinken anders. Ze kunnen een voller geluid geven, maar er ook voor zorgen dat je na een uurtje spelen zere handen hebt of gewoon harder moet werken om je spel te laten klinken zoals jij wil dat het klinkt. Het is een hardnekkig misverstand dat de grote gitaristen met dikke snaren spelen: Clapton, BB King en vele anderen doen en deden hun ding met relatief dunne snaren.

 

Flatwound of roundwound snaren voor mijn elektrische gitaar?

Snaren voor elektrische gitaren bestaan uit een dunne binnenste snaar waar een dun draad omheen is gewikkeld. Het soort draad dat gebruikt wordt voor de wikkeling, heeft invloed op het geluid, het gevoel en de prijs van de snaren. Roundwound is meestal goedkoper en verreweg het meest verkocht.

Flatwound is de ‘mellow-fellow’ voor elektrische gitaren, zoals Silk and Steel snaren dat zijn voor akoestische gitaren. Ze klinken en voelen wat zachter, piepen minder en geven een mooie ronde toon. Je levert daarvoor wel wat attack, sustain en volume in, maar vooral jazz-muzikanten zweren bij deze snaren.   


Welk gereedschap heb ik nodig als ik snaren ga vervangen. ?

Het kan zonder gereedschap, maar een tang is handig om de overgebleven uiteinden te knippen en een ‘stringwinder’ zorgt ervoor dat je een stuk sneller klaar bent. D’Addario heeft beide gereedschappen in één apparaatje samengebracht. Handig. Een stemapparaatje komt goed van pas en daar heb je ook na het vervangen van de snaren nog wat aan. Sinds kort hebben we onze eigen tuners, gemaakt in samenwerking met ENO en die kosten nog geen tientje!


Hoe vervang ik snaren op mijn elektrische gitaar?

 

Voor Fender gitaren heeft Fender een handige video gemaakt. Onze luthier nemen dit klusje graag voor je uit handen. Daarom kun je ook in onze werkplaats de snaren laten vervangen.

Meer over snaren vervangen bij TFOA

Help! Ik heb een Gibson, PRS of ander model?

 

Daarvoor heeft Guitar Academy een zeer gedetailleerde video gemaakt:


Kan ik snaren in één keer doorknippen?

Een veel gestelde vraag is: kan ik alle snaren in één keer doorknippen. Zoals je in de eerste video van Fender ziet, kan dat, maar moet je wel eerst de spanning van de snaren afhalen. Als je een klein stukje verder losdraait, hoef je niet te knippen. Knip de snaren nooit door als ze nog onder spanning staan. Je gitaar krijgt er misschien een tikje van, maar nog belangrijker is dat je er geen controle over hebt. Met een beetje pech schiet een snaar in je gezicht, of krijg je zo een kras in je gitaar. Of allebei. Dus ga je snaren vervangen? Eerst de spanning eraf draaien.

 

Ik breek vaak snaren, is daar wat aan te doen?

Als je vaak snaren breekt, kan dat aan verschillende zaken liggen. Misschien laat je snaren te lang op je gitaar zitten en breken ze net op een moment dat slecht uitkomt. Misschien speel je te hard en passen dikkere snaren beter bij je speelstijl. Misschien probeer je dingen die juist met dunnere snaren zonder problemen kunnen. Er kan ook een braampje op de brug of ergens anders zitten. Meestal is er een oplossing voor veel brekende snaren, neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.



Aanmelden om een reactie achter te laten