De Top-70 Telecaster Spelers!

Het geesteskind van Leo Fender drukt al jaren een enorm stempel op de muziek. Van Stairway to Heaven tot en met Killing in the name of: de Telecaster was erbij. Daarom presenteren we: de TeleTop 70!
6 augustus 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Na jaren knutselen was ’t m dan in 1950 eindelijk gelukt een elektrische gitaar te maken met twee elementen en een makkelijk vervangbare nek. Leo Fender doopte zijn geesteskind ‘The Broadcaster’.

Maar Gretsch had het merk BroadKaster al gedeponeerd, dus moest Leo op zoek naar een andere naam. Terwijl hij daarover nadacht kwamen er naamloze Nocasters op de markt. Even later werd het dus de Telecaster en dat bleek een blijvertje. In al zijn eenvoud is dit model voor veel gitaristen ‘raak’, omdat deze basis gewoon klopt. 

De meeste mensen denken misschien bij een Tele aan country twang, maar je kan er zo’n beetje alles op spelen en om die veelzijdigheid te vieren, trakteren we je  in volstrekt willekeurig geshuffelde volgorde op onze TeleTop 70! Net als dat er niet één beste gitaar is, kan er ook niet één beste gitarist zijn. Neem dan ook deze lijst, net als de rest van het internet, met een korreltje zout.

#70 James Burton (Elvis Presley)

Elvis Presley mompelde af en toe: ‘Play it, James’ en daar ging ie.

Fun fact: James Burton speelde later ook nog mee op een album van Danny Vera.

#69 Andy Summers (The Police) 

Dankzij de eenvoud van de Telecaster kan je er zo lekker aan prutsen. Dat ontdekte ook Andy Summers van The Police. Eigenlijk geen fan van de Tele, maar met een ingebouwde pre-amp en wat slimme schakelaars vond hij deze  ‘something magical’.

#68 George Harrison

Bij een concert op een dak met een fris briesje kan je wel een degelijke plank gebruiken. George Harrison koos voor een all rosewood Tele ‘that would never let him down’.

#67 Tom Morello (Rage against the Machine)

Brute RiffMachine nodig? Pak eens een Telecaster!

#66 Jeff Buckley

Poeh, even bijkomen met Jeff Buckley. Zijn eigen gitaar werd gejat, dus leende hij een heel eenvoudige Telecaster van een vriendin, just to play some secret chords…

#65 Merle Haggard

Dat Tele’s het goed doen in country is vooral bewezen door deze man. Hij zat vast in San Quentin toen ene Johnny Cash op bezoek kwam om wat te spelen. Naar eigen zeggen was dat een bron van inspiratie om ook muziek te gaan maken.

#64 Chrissie Hynde

Met een choruspedaaltje trapte Chrissie Hynde van de Pretenders de Tele zo de jaren ’80 in:

#63 Prince

De Telecaster was zo populair dat ook andere merken ‘m na gingen maken. Zoals Hohner/H.S. Anderson, die hun Telecaster omdoopten tot de MadCat.  Het is geen slaafse kopie, maar wel heel duidelijk geïnspireerd op die van Fender. Beetje gelikter en een beetje funkier dan het origineel, dus Prince viel er als een blok voor. Maar ook: vetter. Luister maar vanaf 3.28 minuten

#62 Sandro Assorgia (Van Dik Hout)

Vanaf de eerste toon onmiskaar…Kom bij me zitten, sla je arm om me heen en hou me stevig vast.

Fun Fact: de originele Telecasters zijn niet gemaakt Van Dik Hout, maar van een ‘luchtige’ houtsoort: swamp ash (moeras essen). Dat groeit snel, is daardoor heel licht en trilt lekker mee met de snaren.

#61 Billy Gibbons (ZZ Top)

Over het moeras gesproken: zelden een Telecaster zompiger horen klinken dan in La Grange.

#60 Joe Strummer

Rock, country, funk en… Britpop! Met een lekker punkrandje. Joe Strummer van the Clash zweerde bij een Telecaster.

#59 Pete Townshend

Telecasters zijn ook perfect om even lekker op te molenwieken en godzijdank laat ie ‘m deze keer heel.

#58 Avril Lavigne

Fender brengt onder de naam Squier zeer betaalbare gitaren op de markt, waaronder een stoere Telecaster van Avril Lavigne met skateprint op de slagplaat.

#57 Clarence White (The Byrds)

Meneer White miste op zijn Tele de extra twang van een pedal steel gitaar en bedacht de ‘String-bender’. Daarmee kan je met de gitaarband de B-snaar en hele toon omhoog duwen en daarom wordt ie ook wel de B-bender genoemd. Het resultaat: nóg meer Tele Twang!

#56 Jimmy Page

De gitarist van Led Zeppelin is vooral bekend vanwege zijn Les Pauls en dubbele gitaren. Maar hij begon op een Telecaster en speelde daarmee op de legendarische studioversie van Stairway to Heaven.

#55 Albert Collins

Zette altijd een capo op de zevende positie voor een nog scherper geluid en klonk zo cool dat hij de bijnaam ‘Iceman’ kreeg.

#54 Paul Davids

Eind jaren ’60 was het swamp ash hout wat moeilijker te krijgen en daarom bedachten ze bij Fender de Thinline. Een deels ‘hollow-body’ Telecaster om het gewicht wat te beperken. Een hit, want het maakt het geluid iets ronder en die ‘F’ geeft een Tele net wat verfijndere looks. Dan kan je er zomaar smoorverliefd op worden, weet ook YouTuber Paul Davids:

#53 James Valentine (Maroon 5)

De gitarist van Led Zeppelin is vooral bekend vanwege zijn Les Pauls en dubbele gitaren. Maar hij begon op een Telecaster en speelde daarmee op de legendarische studioversie van Stairway to Heaven.

#52 Ed Bickert

Wie jazz-gitaar zegt, zegt snel hollowbody, want die klinken gewoon meteen ‘jazzy’. Totdat gitarist Ed Bickert een Tele meekreeg als vervangende gitaar. Hals-elementje aan, toon teruggedraaid et voilà: Djezzz. Bickert speelde nooit meer op iets anders.

#51 Sheryl Crowe

Tele’s zijn perfect voor zo’n lekker, beetje afgeknepen, funky slaggitaartje dat we kennen van Prince, maar in veel meer songs te horen is, zoals deze. Hit it!

#50 Will Ray (The Hellecasters)

Wat krijg je als je drie Telecaster spelers in één band zet? The Hellecasters! Met het geluid van een bak kiezelstenen op een glasplaat, mogen ze natuurlijk niet ontbreken in deze lijst.

#49 Robbie Robertson (The Band)

Later geveild voor $490.000 en daarmee misschien wel de duurste Telecaster ooit.

#48 Waylon Jennings

Wat doe je als je een Telecaster nog stoerder wil maken? Dan geef je ‘m een leren jackie!

#47 PJ Harvey

Nu we toch in de kledinghoek zitten, weet je wat ook heel goed staat bij een Telecaster? Franjes!

#46 Tim Akkerman

De ex-voorman van Di-rect deed ooit een tour met alleen Bruce Springsteen nummers. Hij hield er een grote liefde voor de Tele aan over en gebruikt die nog steeds met zijn Ivy League

#45 Greg Koch

Een geweldenaar die echt alles uit zijn Tele weet te knijpen.

#44 Sharleen Spiteri (Texas)

Ze kocht eigenlijk een Telecaster om op Joe Strummer (#60) te lijken, maar gaf daarna een heel eigen draai aan de Telesound, want deze zit wel heel lekker in mix.

#43 Jerry Donahue

Ook lid van de Hellecasters ( #50) een maker van fan-tas-tische instructievideo’s.

#42 Joe Walsh (The Eagles)

We zien een halve gitaarwinkel op het podium met onder meer een 12-snarige Martin, een Gibson SG met een dubbele hals en we horen Joe Walsh die er zo heerlijk doorheen knettert.

#41 Heather Nova

Weer zo’n nummer dat gewoon net even beter klinkt dankzij dat randje van de Telecaster.

#40 Brad Paisley

De man die de country fakkel heeft overgenomen in de VS, zingt over het leven, de liefde en de rodeo en gebruikt daarbij natuurlijk een Telecaster.

#39 John 5

Een gitarist van het type: doe maar knettergek dan doe je gewoon genoeg. Hij speelde met David Lee Roth, Marilyn Manson en Rob Zombie en maakt zo de Tele nóg veelzijdiger.

#38 Julian Lage

Een Nacho Tele uit Spanje, een snoertje, een Fender amp en een paar magische handen.

#37 Daniel Lohues

In een interview met de Volkskrant verklapte hij dat hij er acht heeft, want hij houdt er wel van. Maar oude Telecasters van swamp ash zijn op het podium niet altijd even betrouwbaar. Wat lijkt te beginnen met een Tele, eindigt daarom met een Strat.

#36 Steve Cropper

Wie? De naam zegt je misschien niet zoveel, maar zijn muziek des te meer, want deze man schittert op de achtergrond van tientallen Stax platen. Sitting on the dock of the bay? Hij schreef er aan mee. Het onverslijtbare Green onions met Booker T. & the MG’s?  Ook van hem. En hij gaf met zijn Telecaster wat extra Soul aan de originele Blues Brothers Band. 

#35 Marty Stuart

Een countrylegende die ooit voor een prikkie de B-Bender Tele van Clarence White (#57) kocht en daar heerlijk op kan chickenpicken.

#34 Anne Govaert (Krezip)

Welke gitaar pak je voor die ene Nederpopklassieker?

#33 Albert Lee

Inmiddels overgestapt naar een signature model van Music Man, maar het begon allemaal met een Tele.

#32 Graham Coxon (Blur)

Song 2 was eigenlijk een grap om de platenmaatschappij op stang te jagen, maar Woo-Hoo, wat een hit!

#31 Noel Gallagher (Oasis)

Er was altijd gedoe tussen Blur en Oasis, daarom zetten we ze in deze lijst gebroederlijk naast elkaar:

#30 Hendrik Jan Lovink (Jovink en de Voederbietels)

De band gaf ons niet alleen muziek, maar ook De Zwarte Cross en daar zijn we ze eeuwig dankbaar voor.

#29 Mike Stern

Deze Jazz-Gigant begon op een gewone Telecaster en stapte later over naar een heel interessante variant van Yamaha.

#28 #27 Brian May en Freddie Mercury

Misschien wel het beste optreden ooit: Queen op LiveAid. En daar mocht een Telecaster niet ontbreken. Sterker nog: we zien er twee! Want Freddie liet de piano even voor wat ’t was, en Brian May viel van zijn zelfgebouwde gitaargeloof af.

#26 Harry Styles

Hij begon in de boyband One Direction, maar uiteindelijk kwam het onder meer dankzij Stevie Nicks toch nog allemaal goed met deze muzikale duizendpoot.

#25 Nico Arzbach (De Dijk)

De Dijk speelt al jaren alle zalen in Nederland plat en gitarist Nico Arzbach doet dat onder meer met een knalrode Thinline Telecaster

#24 John Mayer

Huh? John Mayer? Die speelt toch altijd op een Strat? Of op een PRS? Of een Martin? Dat klopt allemaal, maar daar hoort dus ook een Telecaster bij.

#23 Ralph Macchio

De Karate Kid neemt het in de film Crossroads met al zijn acteertalent én een Telecaster op tegen Steve Vai.

Fun fact: Steve Vai speelde zelf alle partijen in.

#22 Syd Barrett

Zat in het begin bij Pink Floyd en liet een onuitwisbare indruk achter. De band schreef onder meer het legendarische Shine on you crazy diamond voor hem.

#21 Tom Cochrane

Eerst een bescheiden succesje voor deze Canadees, later bleek het de perfecte song voor de Disneyfilm Cars en werd het alsnog een wereldhit.

#20 Joe Messina

Net als Steve Cropper (#36) een ‘unsong hero’, waarvan bijna iedereen wel een nummer kent, zonder te weten naar Joe Messina te luisteren. Hij schroefde de hals van een Jazzmaster op de body van een Tele en speelde op tientallen Motown platen. Zoals deze van the Supremes.

#19 Jonny Greenwood (Radiohead)

De Telecaster van deze multi-instrumentalist werd ooit gestolen in Denver en 19 jaar later kreeg hij ‘m via via weer terug. 

#18 Lianne la Havas

Zwoel, warm en jazzy met een blinkend versleutelde Telecaster van James Trussart die ze zelfs meeneemt in de badkamer.

#17 Roy Buchanan

Een beetje een vergeten geweldenaar die ooit begon op een steel guitar en dat snerpende, zangerige geluid meenam naar de Telecaster. Speciaal voor deze lijst zetten we Roy weer even in the spotlight.

#16 Bob Dylan

Die Tele waar Robbie Robertson (#49) op speelde was eerst van deze Nobelprijswinnaar.

#15 Robben Ford

Meneer Ford stond met Joni Mitchell, George Harrison en heel veel andere grootheden op het podium en vond een Telecaster eerst ‘the ugliest musical instrument he’d ever seen’. Totdat hij er in de jaren ’70 eentje tegenkwam en daarna was hij binnen 1 minuut verkocht.

#14 Eric Clapton

De beste man is door de jaren heen zo’n beetje een synoniem voor een Stratocaster geworden, maar hij speelde al gitaar voordat dat model überhaupt bestond! In zijn beginjaren bij de Yardbirds is hij daarom te zien met een Tele.

#13 Luke Pritchard (The Kooks)

Zo’n Tele mengt heerlijk met dat sprankelende geluid van een Duesenberg voor perfecte popliedjes.

#12 The Edge (U2)

Un, dos, tres,  quatorze!

#11 Jeff Beck

Begon op een versimpelde versie van de Telecaster: de Esquire. Die had alleen een brugelement en was daardoor ook iets goedkoper. Stapte later over naar een echte Tele en gaf er ook nog eentje cadeau aan Jimmy Page (#56), die daar hele leuke dingen mee zou gaan doen.

#10 Alex Kapranos (Franz Ferdinand)

De veelzijdigheid van een Telecaster is te danken aan het feit dat er heel veel varianten beschikbaar zijn. Dikke hals, dunne hals, andere houtsoorten en elementen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat. Met een paar humbuckers erin en een Stratocaster hals erop werden ze enige tijd verkocht als ‘Telecaster Deluxe’. Ze klinken iets anders en toch nog steeds als een Tele.

#9 Shawn Mendes

Deze hitmachine inspireert ook nieuwe gitaarspelers. Sommigen zelfs zo dat ze zijn Telecaster precies nabouwen.

#8 Muddy Waters

Zonder Muddy geen Stones en zonder Tele geen Muddy. Oh yeah…

#7 Josh Smith

‘No guitar does, what this guitar does. Which is everything’. Hij kwam een keer bij ons in Dedemsvaart op bezoek om dat te laten zien.

#6 Tres Manos (Urban Dance Squad

Rene van Barneveld kreeg de bijnaam, omdat zijn spel klinkt alsof ie drie handen heeft. Speelde met The Urban Dance Squad en een heerlijke Tele Pinkpop plat. 

#5 Rick Parfitt (Status Quo)

Kocht een Tele voor 80 pond in Glasgow, he liked it en rockte ermee all over the world.

#4  Richie Kotzen (o.a. Poison)

Country…check

Britpop…check.

Jazz…check.

Pop…check.

Funk…check.

Blues…check!

Hairmetal? Check!


#3 Jonny Buckland (Coldplay)

De gitarist die altijd in zo mooi in dienst van het liedje speelt op een Thinline Telecaster.

#2 Keith Richards

Fender probeerde een nieuwe Telecaster aan ‘m te slijten, maar meneer Richards had er liever eentje met wat butsen en deuken en dat was het startschot voor heel veel gerelicte gitaren.

#1 Bruce Springsteen

Er kan er maar 1 The Boss zijn. One! Two!! Three!!!...


Aanmelden om een reactie achter te laten