The Dawn Of The Dreadnought | Martin Ditson 111

De Martin Ditson 111 is een recreatie van een van de voorlopers van de moderne akoestische gitaren. De gitaar werd in een beperkte oplage uitgebracht tussen 2006 en 2008, dus het is zeker een zeldzame vondst!
10 september 2024 in
Thijmen van der Hoeve
| Nog geen reacties

Ook al ziet hij er op het eerste gezicht niet uit als een Martin gitaar, de Ditson 111 is wel degelijk een Martin akoestische gitaar. Deze gitaar is een recreatie van de eerste Dreadnought gitaar ooit gebouwd! De Ditson naam komt van het distributiebedrijf dat dezelfde naam droeg. Ze verkochten vooral bladmuziek en instrumenten, en toen Martin de eerste Dreadnought bouwde werd die verkocht onder de Ditson merknaam. Martin bouwde al enkele gitaren voor het Ditson bedrijf om te verkopen, maar toen de vraag naar grotere en luidere akoestische gitaren ontstond was de Dreadnought geboren. 

De Ditson 111 is in feite de blauwdruk voor de legendarische Golden Era gitaren en klinkt net zo goed. Deze heruitgave heeft een Adirondack spruce bovenblad met verouderende toner, gekoppeld aan mahonie achter- en zijkanten en een 12-fret mahonie hals met een typische Modified V-vorm en slotted headstock.

De Style 18-achtige kenmerken zijn gekoppeld aan een elegante palissander binding, een unieke tortoise slagplaat en een ebbenhouten piramidebrug met lang zadel. De gegroefde kop is typisch voor Martins van voor 1930 en heeft een prachtig stuk palissander kopshout overlay en gegraveerde Waverly Sloane stemmechanieken met 'ivoroid' knoppen.

The Dawn Of The Dreadnought | Martin Ditson 111

Omdat de Martin Ditson 111 zo'n interessante gitaar is, besloten Maico en Milo om de hele geschiedenis van de Ditson 111 uit te leggen en hoe belangrijk zijn creatie was voor de toekomst van akoestische gitaren zoals we die vandaag de dag kennen. 


Aanmelden om een reactie achter te laten