Martin's Re-Imagined D28!

De Martin D-28 is zo'n iconische gitaar dat eventuele veranderingen of upgrades zorgvuldig moeten worden overwogen. Gelukkig was de recente update van Martin goed doordacht en op gevoelige wijze uitgevoerd! Dit heeft veel Martin-fans tevredengesteld en blij gemaakt.
5 januari 2018 in
MAD97, Maarten Dispa
| Nog geen reacties

De Geschiedenis

De Martin D-28 is een dreadnought-stijl akoestische gitaar, gemaakt door C. F. Martin & Company in Nazareth, Pennsylvania. Het staat hoog aangeschreven bij luthiers en gitaristen als de klassieke en zelfs iconische Amerikaanse akoestische gitaar.

Geïntroduceerd door Martin in 1931, wordt de D-28 geprezen om zijn krachtige projectie en hoogwaardige klank. De eerste serie ging volledig naar het Chicago Musical Instrument Company, hoewel deze "exclusieve" deal niet lang standhield. Oorspronkelijk gebouwd rond het Martin D-14 Fret-platform, omvatten vroege voorbeelden exotische klankhoutsoorten, zoals Braziliaans palissander, die niet meer in grote hoeveelheden beschikbaar zijn vanwege ontbossing en daaropvolgende verdragscontroles.

Originele D28-gitaren gebruikten ook standaard materialen die niet meer te vinden zijn in de huidige productiemodellen. Zo hadden ze bijvoorbeeld een opvallend "herringbone" patroon langs de bovenkant van de gitaar. Deze versiering werd echter stopgezet in 1946, omdat de Duitse materialen niet meer beschikbaar waren na de Tweede Wereldoorlog. Ook werden de "diamanten en vierkanten" inleg op de toets rond die tijd vervangen door eenvoudige stippen.

D28's waren in de jaren 50 zo populair dat klanten twee jaar of langer moesten wachten om er een te bemachtigen.

De Moderne D28

De moderne D-28 is gemaakt van verschillende hoogwaardige klankhoutsoorten, waaronder een massief Sitka-sparren of Adirondack-rode sparren bovenblad, palissander zij- en achterkanten en een mahoniehouten hals. Het maakt gebruik van het klassieke niet-schelpvormige X-bracing-patroon dat door Martin is ontwikkeld, samen met een ebbenhouten brug en toets. Veel van de constructie gebeurt nog steeds met de hand, hoewel Martin de laatste jaren computergestuurde CNC-machines heeft aangenomen om de hals van de gitaar te vormen en geautomatiseerde polijst- en buffelmachines inzet, met behoud van de algehele kwaliteit van het eindproduct.

Kopers zijn gewend aan een bepaald type gitaar wanneer ze een Martin aanschaffen, waardoor het extreem moeilijk is om veranderingen aan te brengen, aangezien ze al bijna perfect zijn!

De zichtbare veranderingen zijn bescheiden en elementen zoals het schildpadkleurige slagplaatje, ouderwetse topafwerking, open achtermechanieken en iets donkerdere binding geven de gitaar een meer vintage uitstraling. De topkam is ook iets breder gemaakt, namelijk 1 ¾ inch, wat de vingers van de spelende hand wat meer ruimte geeft.

De grootste verandering zit echter onder de motorkap. Martin maakt de D-28 nu met naar voren verschoven, niet-schelpvormige bracing. Deze configuratie verplaatst het stijfste deel van het bovenblad dichter bij het klankgat en weg van de brug, waardoor de snaren het bovenblad wat efficiënter in beweging zetten. Deze verandering geeft een boost aan de bas terwijl een sterke treble en midrange-respons behouden blijven. Leuk weetje: dit is de eerste keer dat Martin dit soort bracing gebruikt!

De nieuw heruitgevonden D-28 heeft genoeg punch en kracht om een bluegrass-band aan te sturen, maar zijn gebalanceerde klank klinkt ook geweldig als begeleiding bij een zanger of bij het spelen van akoestische ritmes in de stijl van The Beatles. Het bovenblad reageert ook goed op een lichte aanraking, wat zeldzaam is bij een dreadnought. Met de heruitgevonden D-28 heeft Martin een geweldige gitaar genomen en deze nog beter gemaakt.



Neem gerust contact met ons op of kom langs. De koffie én de Martin D28 staat klaar!

Aanmelden om een reactie achter te laten