Gitaar-onderhoud tijdens de wintermaanden

Winter is de moeilijkste maand van het jaar voor je gitaar, laat ons je helpen voorkomen dat je gitaar in deze koude maanden beschadigd raakt!
28 februari 2018 in
MAD97, Maarten Dispa
| Nog geen reacties

Elk jaar zien we weer een groot aantal gitaristen bij ons komen met dezelfde klachten; Wintercracks, ingevallen tops en een onbespeelbaar instrument. Tijdens het goed verzorgen van uw gitaar zijn de wintermaanden het moeilijkst. Niet alleen de kou, maar vooral de droogte van de lucht is voor uw gitaar lastig te verduren. 

De lage luchtvochtigheid/droogte kan ervoor zorgen dat de bovenkant zakt, de toets krimpt, de snaren "buzzen", de afwerking scheurt en de bindings opengaan of loskomen. 

 

Hoe kan je zien dat je gitaar te droog is? 

 

De makkelijkste manier om te zien dat de gitaar té droog is, zijn uitstekende frets (Niet altijd het geval!), aanlopende/buzzende snaren en een veel lagere (te lage) actie. Ook een krimpende top, krimpende toets, scheurende finish en een losrakende binding zijn signalen dat de gitaar te droog is, in deze gevallen moet er meteen actie worden ondernomen. U kunt de gitaar uiteraard bij ons langs brengen voor reparatie. 

 

Hoe kun je je gitaar tegen de droogte beschermen? 

 

Onze tip; standaard tussen begin November en eind Maart de gitaar in de koffer bewaren met een Oasis humidifier, uiteraard hier bij ons aan te schaffen! Mocht dit te duur zijn, kunt u ook een stukje oase (van het bloemschikken) of een spons in een klein plastic bakje (met gaatjes in de bovenkant). Oase/spons uiteraard laten volzuigen met gekookt of gedestilleerd water, deze kan met de gitaar in de koffer. Om erachter te komen wat de luchtvochtigheid van de ruimte is adviseren wij de aanschaf van een hygrometer, zelf hebben wij goede ervaringen met deze van Taylor. Tussen de 45 en 55% is perfect voor de gitaar, de hygrometer geeft automatisch een signaal als de luchtvochtigheid onder de 40% komt. 

Als de gitaar in de wintermaanden goed bevochtigd wordt is er nauwelijks kans op schade, schade die afkomstig is van weersomstandigheden dekken wij dan ook niet in onze garantie. Wel kunnnen we alles voor u repareren indien nodig. 


In het kort

 

De meeste gitaren zijn gemaakt om temperatuurveranderingen te weerstaan, maar gitaarverzorging is noodzakelijk voor instrumenten om ze goed beschermd te houden. Het juiste onderhoud aan uw gitaar zal de levensduur verlengen ondanks de veranderingen in het vochtniveau in de herfst en winter. Vergeet niet om de vochtigheidsniveaus te controleren op de plaats waar u uw gitaar opbergt en onthoud dat als u de verwarming of airconditioner inschakelt, u de luchtvochtigheid verandert in de omgeving waar u uw instrument bewaart.

Aanmelden om een reactie achter te laten