Vintage Gitaren Kopen, 5 Tips & Tricks!

Op zoek naar tips, trucs en informatie over het kopen van vintage gitaren? Zoek niet verder! We nodigden onze goede vriend en ex-collega Stefan uit om hierover een stuk te schrijven.
12 juni 2020 in
Stefan Meier
| Nog geen reacties

Ik kreeg een uitnodiging van Maarten en Rudi om een stukje te schrijven over een paar van mijn persoonlijke tips en trucs voor het kopen van een vintage gitaar. Sommigen van jullie kennen me misschien al, maar voor degenen die mij niet kennen: ik ben Stefan Meier en ik heb voor The Fellowship of Acoustics gewerkt. Ik maakte deel uit van het verkoopteam en heb in de loop van de tijd wat expertise opgedaan met vintage gitaren. Ik beschouw mezelf als een "vintage-liefhebber" en besteed veel tijd aan het lezen en verzamelen van kennis over elke vintage gitaar (akoestisch en elektrisch).

 

1. Originaliteit en conditie

 

De waarde van een vintage instrument wordt grotendeels bepaald door de originaliteit en conditie van het instrument. Laten we eens kijken naar het volgende voorbeeld: een volledig originele Fender Stratocaster uit 1964 kost u gemakkelijk meer dan 20.000 euro, terwijl een Fender Stratocaster uit 1964 die een refin heeft gehad 60% of minder waard is dan een originele. Begrijp me niet verkeerd, het zijn waarschijnlijk allebei buitengewoon mooie gitaren, maar volledig originele exemplaren zijn altijd waardevoller. Desalniettemin ben ik van mening dat 'normaal' onderhoud (bijv. refret, nekreset) dat nodig is om een ​​instrument bespeelbaar te houden, acceptabel is. Puristische en serieuze verzamelaars kunnen dit echter onaangenaam vinden en daarom hun interesse verliezen. Aspecten die de prijs het meest beïnvloeden, zijn: vervangen pickups, overspray, hout vervangen en aanpassingen aan de body / cavity. Uiteindelijk is het publiek voor vintage gitaren erg divers. Ik ken verzamelaars die alleen genoegen nemen met nieuwstaat, volledig originele zoldervondsten en bereid zijn een aardige cent te betalen voor het juiste exemplaar, terwijl anderen op zoek zijn naar een player-grade gitaar en niet te kieskeurig zijn op een refin zolang bijvoorbeeld de elektronica nog origineel is.

 

2. Netwerken

 

Het is waar dat het tegenwoordig (anno 2020) steeds moeilijker wordt om vintage gitaren van goede kwaliteit te vinden in Europa, terwijl de vraag nog nooit zo groot is geweest. Daarom is het van het grootste belang om actief deel te nemen aan het vintage gitaarnetwerk als je oprecht geïnteresseerd bent in het kopen van een specifieke vintage gitaar. Er zijn veel groepen op sociale media waar verzamelaars hun collectie tonen en ook veel ruilen. Dit is een geweldige plek om kennis op te doen en in contact te komen met de juiste mensen. Er zijn ook veel openbare tentoonstellingen en beurzen in Europa. Er hangt altijd een geweldige sfeer op deze bijeenkomsten en je kunt enkele van de beste collecties in Europa verwachten. Tot slot is een van de beste plaatsen om je interesse in vintage gitaren te uiten, zeer gespecialiseerde gitaarwinkels, zoals The Fellowship of Acoustics. Rudi en zijn team hebben veel kennis van vintage gitaren en hebben er in de loop der jaren veel gezien en vastgehouden. De TFOA-workshop heeft ook enkele van de beste professionals ter wereld, die gemakkelijk eventuele wijzigingen of oude reparaties kunnen herkennen of, als u dat wilt, een reparatie voor u uitvoeren. Daarnaast beschikt TFOA over een gerenommeerd netwerk van verzamelaars. Dus, als je op zoek bent naar een specifieke vintage gitaar, stuur Rudi en zijn team dan een bericht en ik ben er zeker van dat ze je kunnen helpen bij je zoektocht naar een vintage gitaar.

 

3. Begrijp je intentie en bepaal een budget

 

Laat het heel duidelijk zijn wat je redenen zijn om een ​​vintage gitaar te kopen. Dit kan van alles zijn, van het willen van dezelfde gitaar als een van je idolen, tot tonaliteit en speelbaarheid, tot historisch belang (pre-CBS), tot investeringsredenen. Wees echter voorzichtig met het laatste! Ik heb veel te veel mensen gezien die denken dat het gemakkelijk is om een ​​vintage gitaar door te verkopen voor goed geld. Mijn ervaring heeft bewezen dat dit niet zo eenvoudig is als je zou denken en ik denk ook dat dit niet je belangrijkste reden zou moeten zijn om een ​​gitaar te kopen. Naar mijn mening is de reden waarom je een vintage gitaar zou moeten kopen, omdat het een bepaalde emotionele ervaring oproept. Ik denk dat een vintage gitaar voor veel mensen een 'holy grail' is, wat betekent dat velen van ons er alleen maar van kunnen dromen. Ik heb veel ontroerende ontmoetingen meegemaakt met mensen die eindelijk hun droom vintage gitaar hebben gevonden na jaren zoeken, sparen en studeren. Desalniettemin is het feit dat vintage gitaren in de loop van de tijd stabiel in waarde stijgen een mooie toevoeging aan dit eerste doel. Het mooie is dat je volop kunt genieten van het bespelen en koesteren van dit instrument zonder ooit na te denken "misschien was het beter om het op mijn rekening te laten staan", aangezien de procentuele toename van vintage gitaren de interesse van je bank met mijlen overschrijdt (tenminste in Nederland).

 

4. Studeren, studeren en studeren

 

De volgende stap om te beslissen of vintage gitaren voor jou interessant zijn, richt zich op het kennis maken met de geschiedenis van de gitaar, de specificaties, de huidige marktwaarde en natuurlijk regels en voorschriften. Er zijn veel manieren om kennis over gitaren te vergaren, maar mijn favoriet zal altijd boeken zijn. Er zijn veel boeken over vintage gitaren van verschillende merken en deze bronnen zullen dichter bij de waarheid staan ​​dan veel online platforms waar iedereen iets kan posten. Het internet is een goede bron om de huidige marktwaarde van een gitaar te bepalen, reverb heeft mooie prijsgidsen, maar is meestal gericht op de prijzen in de Verenigde Staten. Over het algemeen zijn de prijzen in Europa hoger, omdat vintage gitaren hier moeilijker te vinden zijn. Het kan daarom erg verleidelijk zijn om een ​​gitaar uit de VS te kopen en deze naar Europa te laten verzenden, maar let op! Binnen de EU moet u vaak btw en een extra invoerheffing betalen. Voor Nederland komt dit neer op een extra 30% die moet worden betaald over het gekochte bedrag en dit compenseert het prijsverschil tussen de VS en Europa. Bovendien bevatten veel vintage gitaren bedreigde houtsoorten die onder de CITES-verordening vallen en mogen daarom niet worden geïmporteerd zonder de juiste documentatie. Er zijn dus veel potentiële valkuilen als het gaat om vintage gitaren en gezien de substantiële waarde van de meeste adviseer ik ten zeerste "studeren, studeren en studeren!" .

 

5. Sleeper-hits

 

Persoonlijk vind ik het leuk om wat ik noem "Sleeper-hits" te vinden. Dit zijn de vintage / zeldzame gitaren van de toekomst, die nu nog grotendeels beschikbaar zijn voor een redelijke prijs, maar het gevoel en geluid hebben van "grail guitars". Ik zal hieronder een paar voorbeelden plaatsen over gitaren waardoor ik me afvroeg "Hoe merkt niemand dit?". Bijvoorbeeld: Een paar jaar geleden kocht ik een Gibson SG junior uit 1964. Ik wilde aanvankelijk altijd een LP Junior uit de jaren 50, maar LP juniors worden met de dag zeldzamer en duurder en er waren toen veel betaalbare SG juniors beschikbaar. Maar die SG junior had het geluid en het gevoel dat ik associeer met een oude junior en daarom kocht ik hem. Vorig jaar moest ik verhuizen en kon ik een beetje geld gebruiken, dus besloot ik het aan Rudi te verkopen en de waarde van de SG junior steeg in slechts twee jaar met 40%. Deze SG-junioren zijn er nog steeds, zweven rond, en zijn enkele van de toekomstige gitaren waarvan ik denk dat mensen "Wacht ?! Waarom wisten we het niet? " - om John Mayer te citeren - op zullen zeggen. Ik geniet ervan om door de hype te kijken en deze verborgen juweeltjes te spotten. Er zijn nog veel meer voorbeelden die aan bod moeten komen, maar zoals ik al eerder betoogde: "Investeren zou niet de belangrijkste reden moeten zijn om een ​​gitaar te kopen, maar het is een zeer welkome add-on!". Als je me bekommert wat mijn keuzes zijn voor de huidige sleeper-hits: Martins uit de late jaren 50 en 60, de huidige limited editions van Martin, samen met Martin Authentics in 18-stijl en Gibson-acoustics uit de vroege jaren 60.

Aanmelden om een reactie achter te laten