De magie van een akoestische gitaar blijft toch dat je die oppakt en er direct op kunt spelen. Geen kabeltjes, knopjes, versterkers of ander gedoe, maar gewoon lekker direct aan de slag. Wil je dat geluid opnemen? Zet er een paar goede microfoons voor en je krijgt nog meer magie. Net zoals een goede cameralens beeld op een manier vast kan leggen die je met het blote oog niet ziet, pakken goede microfoons zaken op die je niet hoort als je gewoon speelt.
Voor het mooi opnemen van gitaargeluid zijn dus goede studio-oplossingen. Maar stap je met je akoestische gitaar met andere muzikanten een oefenhok in of het podium op, dan heb je ineens een probleem. Het gitaargeluid is te zacht en moet versterkt worden. In sommige settings kan je er net als in een studio gewoon een microfoon voorzetten. Helaas krijg je daar vaak gepiep of gebrom voor terug. Dan zit er niet veel anders op dan je akoestische gitaar toch maar te versterken met een element. Daarvoor zijn veel goede oplossingen zoals en element in het klankgat, onder de brug (piëzo) of een klein microfoontje in de kast. En er zijn systemen die het beste van deze twee werelden combineren.
Op deze manier maak je van je akoestische gitaar eigenlijk een elektrische gitaar die zo akoestisch mogelijk klinkt. Dat is handig voor in een oefenruimte of op het podium, want je kunt jezelf in elk geval horen. Maar hoe dat klinkt, daar is niet iedereen tevreden over. Je verliest veel van het subtiele eigen geluid van al dat mooie hout door de versterking: hallo volume, vaarwel finesse. De ene gitarist vindt zo’n kraakhelder geluid met veel attack en veel hoog prettig. Anderen vergelijken dat geluid meer met een rasp of een ijspriem.
Als je op zoek bent naar het ideale, warme, versterkte akoestische geluid, kunnen effectpedalen daar enorm bij helpen. Dat klinkt misschien gek, want het staat haaks op het fijne ‘less is more’ principe van akoestisch spelen. Toch kunnen pedaaltjes je versterkte akoestische gitaar veel natuurlijker laten klinken. Dat lijkt een beetje op fotografie en film: zonder make-up kan je er in het verkeerde licht uitzien als een spook terwijl je mét een poedertje er meer uitziet als jezelf. Zo werkt het ook met versterkt akoestisch geluid. Daarvan moeten sommige delen worden gedempt en andere juist wat aangezet, zodat het lekker en natuurlijk klinkt.
Wie wel eens elektrisch gitaar speelt, weet dat je met effecten zo’n beetje alle kanten op kunt. Te gek natuurlijk, maar met een akoestische gitaar vlieg je snel uit de bocht. Dan moet je het toch meer hebben van een subtiele galm, een beetje compressie en slimme brom- en feedbackonderdrukkers.
Dat alles (en meer) biedt LR Baggs met de Align pedalen.
LR Baggs maakt natuurlijk al jaren fantastische systemen om akoestische gitaren te versterken en met deze effecten zetten ze de puntjes op de i. Zo is de Align Session de eerste en enige analoge tool met multi-band compressie waarmee je een mastered akoestische sound van de studio, live kunt neerzetten. Met deze effectpedalen biedt LR Baggs handige hulpjes die je akoestische gitaar onder alle omstandigheden meer als een gitaar laten klinken.
Kijk maar eens naar onderstaande video waarin Tony Polecastro van Acoustic Life helder uitlegt waarom deze pedalen voor bijna iedere gitarist een goed idee zijn:
Wil je meer weten over Align pedalen of het goed versterken van jouw akoestische geluid? Wij geven graag advies en in Dedemsvaart kunnen we veel verschillen laten zien en horen. We zijn open!