Hout
Bij The Fellowship of Acoustics houden we van hout. Hoe het eruit ziet, hoe het ruikt, hoe het voelt, hoe het klinkt: we kunnen er geen genoeg van krijgen! Vooral omdat heel veel houtsoorten hun eigen karaktertrekjes hebben. Denk bijvoorbeeld aan de dat mooie rijke geluid van Palissander met fraai diep laag en uitgesproken hoog. Het kraakheldere, directe geluid van Esdoorn en het warme, aardse geluid van Mahonie. En dan hebben we het nog niet eens over Koa, Blackwood, Walnoot en heel veel andere houtsoorten gehad.
Daar komt nog eens bij dat ieder stuk hout weer net even anders gegroeid, gezaagd of gedroogd is en dát maakt iedere gitaar uniek. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: hout lééft! Het ontwikkelt zich in de tijd en dat maakt dat als je goed voor een gitaar zorgt en er regelmatig op speelt een massief houten gitaar steeds opener en rijker gaat klinken. Daardoor kan een vintage gitaar van meer dan 60 jaar oud, je helemaal omver blazen, want dat hout heeft de tijd gehad om ervan overtuigd te raken dat het geen boom meer is, maar een instrument.
Mooi hout is ook prachtig om naar te kijken, want door het fraaie spel van nerven en subtiele kleurverschillen heeft het op ons dezelfde betoverende werking als een mooi open haard vuurtje: het verveelt nooit. Net als de klanken worden de kleuren ook dieper en dat maakt dat hout door de jaren heen alleen maar beter en beter wordt.
Zo kunnen we nog wel uren doorgaan, maar de korte samenvatting is: hout = mooi spul!
Laminaat
Laminaat volgens Van Dale: “vloerbedekking van vezelplaten met een kunststof toplaag, vaak met houtnerfmotief”
Doordat laminaat ook in de Tundra-vloeren van de Zweedse Wrakhout Gigant gebruikt wordt, is het misschien niet het eerste waar je aan denkt voor een mooie gitaar. Maar een groot voordeel van laminaat is dat het eruit ziet als massief hout. En er zijn heel veel verschillende soorten laminaat, dus er valt veel te kiezen. Meestal gaat het om flinterdunne, verlijmde houtsnippers en/of houtlaagjes.
Dat is handig, want zo kan je goedkoper hout en houtrestjes aan de binnenkant combineren met wat mooier hout aan de buitenkant. Doordat je het verlijmt, is het sterker dan een massieve plank van gewoon hout. Laminaat is ook nog eens makkelijker en sneller te vormen.
Dat zie je mooi terug in bijvoorbeeld de Academy Serie van Taylor, daarvan is de top van massief hout, maar de zij- en achterkanten zijn van ‘layered Sapele’, zoals Taylor het noemt. Dat bestaat uit een -gelamineerde- kern van populier en twee flinterdunne laagjes Sapele fineer. Ziet erg geweldig uit! En doordat het materiaal zo sterk is van zichzelf hebben de achterkanten van deze gitaren geen bracing nodig én toch een lichte bolling. Mede daardoor klinken ze prima én bieden alles wat je van een Taylor gitaar mag verwachten. Kijk maar eens naar deze video van de jongens van Driftwood Guitars die deze Taylor met onder meer wodka, zonnebrand en een zaag te lijf gaan! Een test die deze gitaren glansrijk doorstaan!
Er zijn nog veel meer bouwers die dankzij laminaat prachtige, scherp geprijsde instrumenten in de markt zetten. Sheeran van Lowden is daarvan ander goed voorbeeld, maar ook de Eastman Pacific Highway Series danken het gunstige prijskaartje aan laminaat. Laminaat is bovendien in veel gevallen duurzamer dan gewoon hout, omdat je ook houtresten op een slimme manier kunt gebruiken. En laminaat kan erg goed tegen verschillen in temperatuur of luchtvochtigheid! Er zijn zelfs boutique bouwers die laminaat gebruiken voor de flinterdunne zangbalkjes aan de binnenkant van een gitaar. Slim, want het is superstijf en sterk materiaal!
Als het zo goedkoop, zo sterk én zo duurzaam is, is laminaat dan niet beter dan gewoon hout?
Nou, nee.
Met onze jarenlange ervaring durven we wel te stellen, dat hout altijd meer diepte, nuances en complexiteit aan het geluid van een instrument geeft. Vanaf de eerste dag leeft hout en blijft zich ontwikkelen. Laminaat is stabiel en staat ‘stil’. We worden regelmatig verrast door het magische geluid van een massief houten gitaar die na 10 of 20 jaar weer eens terugkomt naar onze workshop voor een afstelbeurt. Bij laminaat gitaren hebben we dat zelden, want die blijven meer zoals ze zijn. En mocht er een keer een ongelukje gebeuren met je gitaar, dan is hout meestal te repareren, bij laminaat is er dan vaak niet zoveel aan te doen.
Maar heb je een beperkt budget? Dan biedt laminaat iedere gitarist de kans om een uitstekende gitaar te scoren, waar je 20 jaar geleden alleen maar van kon dromen. Eentje die lekker speelt, goed klinkt, waarop je gitaar kunt leren spelen, lekker mee kunt kampvuren en waarmee je het podium van een feesttent opstapt als er af en toe een biertje overheen zeilt. Dát vinden wij grote voordelen van laminaat en daarom vind je in onze winkel in Dedemsvaart altijd gitaren van écht hout én laminaat. Gewoon, omdat wij graag iedere gitarist willen helpen de gitaar te vinden die het beste bij hem of haar past. Kom dus gerust eens langs om te horen en te zien hoe laminaat jouw staat of dat je tóch meer houdt van hout. Onze Fellows en de koffie staan klaar!
Voordelen laminaat
+ Goedkoop
+ Ziet er goed uit
+ Duurzaam
+ Stabiel
+ Sterk & krasvast
Nadelen laminaat
- Klinkt minder complex en vol, mist nuances
- Moeilijk te repareren
- Ontwikkelt zich niet of nauwelijks