Iris Guitars! | Weekly Highlight

Twee handen die eerst honderden vintage gitaren hebben opgeknapt en die daarna werken bij één van de meest luxe gitaarateliers van de VS, wat voor gitaren zou zo’n paar handen kunnen maken?
24 april 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Het antwoord is: Iris Guitars. Het nieuwe gitaarmerk uit de zeer ervaren handen én het slimme hoofd van Adam Buchwald. Toen we zijn nieuwste model zagen bij de laatste NAMM Show in Las Vegas, hebben we er meteen ééntje meegenomen. 

Buchwald werkte hiervoor in relatieve stilte bij de absolute top van de Amerikaanse gitaarmakers en reparateurs. Zo sleutelde hij bij Retrofret in New York dagelijks aan vintage Martins en Gibsons en daar kreeg hij snel in de gaten hoe goed die gitaren gemaakt zijn. Deze authentieke bron zie je duidelijk terug in de Iris Gitaren die hij nu maakt.

Voordat hij terugkeerde naar die bron, maakte Buchwald eerst een luxe omweg die leidde langs Froggy Bottom Guitars. Liefhebbers weten dat Froggy Bottom misschien geen groot merk, maar wel een gróóts en heel exclusief gitaaratelier in de VS is, waar ze fan-tas-tische gitaren bouwen. Tijd nog moeite worden daar gespaard om droomgitaren te maken met een krankzinnig oog voor details én klank.

Heel af en toe lopen we er eentje tegen het lijf en dan zijn we altijd diep onder de indruk. In dat luxe Froggy Bottom atelier wapperden de handen van Buchwald een aantal jaren en zo leerde hij de finesses van het gitaarmakersvak. Met die kennis en kunde vertrok Buchwald in 2012 en begon hij voor zichzelf met Circle Strings Guitars. Net als Froggy Bottom, exclusieve, absolute ‘high end’ gitaren, gemaakt op bestelling.

Zo werken de handen van Buchwald al jaren met de meest exclusieve houtsoorten, heeft hij alle tijd om alles uit dat hout te halen dat erin zit én heeft hij een klantenkring die dat weet te waarderen én dat kan betalen. Wat wil je nog meer als gitaarbouwer?

Nou; instrumenten maken die gebruikt worden om muziek te maken voor een publiek. Dat miste Buchwald, want zijn gitaren waren inmiddels onbereikbaar geworden voor de meeste werkende muzikanten. 

Maar hoe maak je een gitaar van ‘atelierkwaliteit’ voor een fabrieksprijs?

Dankzij zijn jarenlange ervaring bedacht Buchwald allerlei slimme oplossingen om zijn droom waar te maken. Zoals iets goedkoper hout dat wel top klinkt, maar niet helemaal perfect ‘gespiegeld’ is. Als je daar een goede sunburst opzet, is het eindresultaat eigenlijk nog mooier.

Geen ebbenhouten toets, maar katalox: een fraai alternatief dat qua klank iets meer naar rosewood neigt en waar je zonder problemen mee kan reizen.

Buchwald beperkte in eerste instantie het aantal modellen tot één: de OG. Die is losjes gebaseerd op de L00 van Gibson. Een compacte gitaar, met een iets afwijkende en makkelijker te verwerken halslengte, iets meer diepte in de klankkast en zo krijg je een échte alleskunner. Fingerstyle, strumming, bluegrass: op de Iris OG klinkt het allemaal.  Buchwald geeft zijn ‘budget’ gitaren ook geen spiegelende lak, maar een ‘open pore’ finish. Dit is iets kwetsbaarder, maar wij vinden dat die matte look eigenlijk beter oogt bij die sunburst. En omdat het hout iets meer kan ‘ademen’ hebben de gitaren een heel fraai open geluid ‘out of the box’.

Natuurlijk geeft Buchwald ook deze gitaren die sublieme afstelling voor een fantastische bespeelbaarheid. 

Et viola: een topgitaar voor de werkende muzikant, met een heel scherp prijskaartje!

Om het verschil met zijn normale werk te benadrukken brengt Buchwald ze uit onder een andere naam: Iris Guitars. 

In eerste instantie heeft hij ze zelf verkocht, maar na een vliegende start is de vraag inmiddels zo groot dat enkele dealers nu ook Iris Guitars mogen verkopen. Voor TFOA een geweldige kans om ze aan ons assortiment toe te voegen. Wij zijn altijd op zoek naar Amerikaanse topgitaren die kunnen wedijveren met de grootste merken. Kijk maar eens naar deze shoot out.

Anderen over Iris

Acoustic Guitar.com nam één van de eerste OG modellen onder de loep en schrijft; ‘a winner in every respect’. Wij zagen het prototype van zijn nieuwste model, de DF, tijdens de laatste NAMM show in Las Vegas en hebben die meteen meegenomen naar Nederland: een wereldprimeur. Bij Iris guitars hadden ze nog niet de tijd gehad om er goede foto’s van te maken, daarom prijken onze foto’s en video’s sinds kort op hun website.

Meer weten over Iris Guitars? Wees er dan snel bij, want ze gaan hard! Als enige dealer op het Europese vasteland proberen we de voorraad op peil te houden, dus bel of mail ons gerust als je meer wil weten over de gitaren uit die bijzondere handen van Adam Buchwald.


Aanmelden om een reactie achter te laten