Vijf podcasts waar iedere gitarist naar zou moeten luisteren!

Over gitaren raak je natuurlijk nooit uitgepraat en daarom luisteren we bij The Fellows graag naar iedereen die iets interessants te vertellen heeft over het mooiste instrument van de wereld. We selecteerden vijf podcasts.
3 juli 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

1 Gitaarmannen

Gewoon van eigen bodem is de podcast van Ed Struijlaart. Ooit gemaakt om zijn theatershow te promoten, maar die is al achter de rug. Wat blijft, zijn fijne gesprekken met de top van gitaarspelend Nederland. Zo vertelt Paskal Jakobsen over zijn eerste gitaar, Spike van Direct welk plectrum hij het liefste gebruikt, Rob Winter over zijn avonturen bij Marco Borsato en Jaap Kwakman van de 3J’s waarom hij niet zonder zijn Lowden gitaar kan.

Die openhartigheid is vooral te danken aan presentator Ed Struijlaart, want je hoort dat deze man met Haagse tongval ‘zelluf helemaal leip’ is van gitaren. Bij ons kocht hij ooit een Blueridge gitaar en schreef daarop zijn grootste hit.

Naast een steenoede zanger en gitarist is Ed in deze rol een geweldige gastheer die ervoor zorgt dat gitaarmannen en -vrouwen een uur lang goudeerlijk praten over wat gitaar spelen voor ze betekent.  

Te beluisteren via zijn website en op YouTube kan je meekijken

2 The Fretboard Journal

Wil je meer weten over de allerbeste gitaren uit de VS? Dan is de Fretboard Journal ‘the place to be’. In de VS noemen ze de absolute top: ‘boutique’ en daarover heeft de Fretboard Journal inmiddels honderden interessante gesprekken gevoerd met onder meer Richard Hoover van Santa Cruz, Dana van Bourgeois en nog vele, vele anderen. Niet alleen bouwers komen aan het woord, ook professionele spelers zoals Julian Lage en Al Petteway vertellen zeer gedetailleerd over hun voorkeuren en ervaringen.

Beluisteren en deels te bekijken via www.fretboardjournal.com


3  Rig Rundown

Hoe komen, Phil X (Bon Jovi), Roger Waters, Tom Morello (Rage against the Machine, E-street Band) The Edge, KT Tunstall en nog honderden andere wereldberoemde gitaristen en bassisten aan hun podiumsound? Hoe zorgen ze ervoor dat ze in een stadion net zo goed of zelfs nog beter klinken dan op een album? Op die vragen geeft Rig Rundown van Premier Guitar antwoord.

Deze serie gaat echt alle kanten op: van akoestisch tot en met snoeiharde metal en iedereen vertelt met evenveel bevlogenheid over de allerbeste ingrediënten van zijn of haar geluid.

Vaak doen de muzikanten dat zelf, soms zijn het hun techneuten die een nog dieper kijkje in de professionele keuken geven. Dat maakt Rig Rundown een handige en snelle manier om te zien en te horen wat de geheimen zijn achter honderden wereldberoemde gitaarsounds.

Te beluisteren via Spotify en te bekijken via Premier Guitar.

4 Chasing Tone

Altijd op zoek naar dat ene geluid? Daar heb je natuurlijk steeds nieuwe pedaaltjes, versterkers, en gitaren voor nodig! Over al die ‘gear’ gaat deze podcast waarin Brian, Blake en wisselende gasten je in een half uurtje bijpraten over de nieuwste spullen die jou helpen met je zoektocht naar ‘The Tone’.

Chasing Tone beantwoordt tussendoor ook lezersvragen en geeft heel veel Doe-Het-Zelf Tips en zo leer je al luisterend veel over allerlei knopjes en kabeltjes. Omdat ze dit al jaren doen, hoor je ook nog eens heel veel ‘inside info’ over wat er te koop is, wat wél en niet werkt en waar de spullenmakers mee bezig zijn.

Te beluisteren via Spotify


5 Acoustic Tuesday

Tony Polecastro is een gitaarfanaat die inmiddels in de Verenigde Staten aan duizenden ‘GuitarGeeks’ online les geeft. Iedere week presenteert hij Acoustic Tuesday, met daarin aandacht voor zo’n beetje alles wat met het spelen op akoestische gitaren te maken heeft. Van gitaarbanden, tot folk-artiesten waar je naar moet luisteren, en van de duurste gitaren waar je van gaat kwijlen, tot kooptips voor je allereerste gitaar met een beperkt budget: het komt allemaal voorbij. Een inspirerend uurtje gitaarpraat waarna je altijd weer zin krijgt om je akoestische gitaar op te pakken.

Te beluisteren en bekijken via Spotify en Acoustic Life

Luister jij naar andere podcasts die ook de moeite waard zijn? Laat het weten in de reacties hieronder.



Aanmelden om een reactie achter te laten