De beste gratis apps voor gitaristen!

Stemmen, vertragen, meespelen, oefenen: het kan allemaal met deze gratis apps voor gitaristen.
17 juli 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Stemmen

Wil je je gitaar goed stemmen? Dan kan er weinig op tegen een ‘headstock tuner’. Die klik je op de kop van je gitaar en vangt de trillingen van het instrument op. Dat werkt heel precies, omdat je nauwelijks last hebt van omgevingsgeluid. Maar ja, je weet hoe het gaat: batterij leeg, stemapparaat vergeten of uitgeleend en nooit meer teruggekregen. Wat dan? Er zijn gelukkig heel veel apps verkrijgbaar om je gitaar mee te stemmen.

Guitar Tuna noemt zichzelf the #1 Tuner in the world en om deze app kan je eigenlijk niet heen. Gratis, beschikbaar voor Android en iPhone, er zit een prima stemapparaat in deze app en een metronoom, akkoordschema’s en wat spelletjes. Allemaal voor nop! Er is ook een betaalde variant die voor vijf euro per maand nog meer precisie en mogelijkheden biedt.

 

Meespelen

Er is natuurlijk de Amazing Slow Downer van Roni Music voor zo’n beetje alle apparaten. Daarmee kan je alle liedjes afspelen op het tempo dat jij wil, met de mogelijkheid loops in te stellen. Maar alleen de lite versie daarvan is gratis en daarmee mag je 25 procent van een liedje afspelen. Wil je meer, dan moet je betalen. De kosten verschillen per apparaat. Op Android apparaten biedt Music Speed Changer iets vergelijkbaars, maar alleen voor muziek die op het apparaat zelf staan.

Daarom tippen we graag Songsterr. Die app biedt niet de mogelijkheid om ieder liedje naar keuze te vertraging. In plaats daarvan biedt het gratis Songsterr een eigen catalogus van tienduizenden liedjes, vaak met tabs voor verschillende instrumenten en de mogelijkheid om een wat ruw opgenomen versie op het gewenste tempo af te spelen. Dat langzamer afspelen biedt Songsterr niet gratis in de webversie, maar wél in de (Android) app. Dat maakt Songsterr een hele leuke gratis tool voor iedereen die liedjes, baspartijen en gitaarsolo’s noot voor noot wil leren en meespelen.


Gehoortraining

Gitaristen spelen graag gitaar en dat betekent dat gehoortraining er vaak bij inschiet. Terwijl een goed gehoor superbelangrijk is om verder te komen op ieder instrument. Daar zijn goede lesprogramma’s voor en leuke apps. Bijvoorbeeld die van online gratisgitaargoeroe JustinGuitar. Deze man was één van de eerste die via YouTube gitaarles begon te geven en inmiddels heeft hij een supercompleet lesprogramma online staan. Van beginner tot ver gevorderd en van akoestisch tot metal: Check Justin!

Heel veel van zijn lesmateriaal geeft Justin weg voor nop…behalve de ‘ear trainer’ app. Die kost je net iets minder dan een biertje op het terras en daarvoor krijg je een compleet lesprogramma om je gehoor flink aan te scherpen. De app heeft iets van een spelletje, maar in combinatie met de achtergrondinformatie van zijn website is deze trainer het geld dubbel en dwars waard. Wil je liever niets betalen? Kijk dan eens naar Functional Ear Trainer. Die app leert je stapsgewijs niet alleen noten herkennen, maar helpt je ook bij het ervaren van de samenhang tussen noten om zo een melodie te herkennen en te maken.

 

Metronoom

Hadden we al gezegd dat online gratisgitaargoeroe Justin veel weggeeft? Echt heel veel… behalve een metronoom. Daar heeft hij ook een handige app voor gemaakt en vraagt hij een paar euro voor. Daarvoor biedt Justin een metronoom, die zo’n beetje doet wat je van ervan mag verwachten.  Zoek je meer mogelijkheden?  Zoals de optie om een compleet liedje te programmeren? En wat meer variatie in geluiden? Kijk dan eens naar de Soundbrenner app. Soundbenner heeft naam gemaakt met draagbare, trillende hulpjes voor muzikanten en biedt daarnaast dus een app. Werkt geweldig, ziet er gelikt uit en is helemaal gratis.

 

Opnemen

Apple heeft voor opnames en bewerken natuurlijk het superieure Garageband. Maar er zit altijd wel iemand in de band die geen iPhone, MacBook of iPad kan of wil betalen. Zie daar: Bandlab! Een gratis app die op alle apparaten werkt en het supermakkelijk maakt om muziek op te nemen, instrumenten en samples toe te voegen en dat met iedereen te delen op zo’n manier dat je er ook samen aan kunt werken. 

 

Weet jij nog meer gratis of betaalde apps die iedere Fellow op zijn of haar telefoon moet hebben staan? Laat het weten in de comments.


Aanmelden om een reactie achter te laten