Een 167 jaar oude Martin 2-24 weer tot leven brengen!| Benchtalk #6

Ver voor de dreadnought of OM, werden de eerste Martin gitaren geproduceerd halverwege de 19de eeuw. Met een 2-24 uit 1857 kijken we naar de begindagen van het inmiddels wereldberoemde merk.
20 augustus 2024 in
Jurgen Bakker
| Nog geen reacties

Christian Frederick Martin werd geboren in een familie van vioolbouwers. De gitaar was nog maar een recente ontwikkeling en had nog niet veel aandacht gekregen. Christian studeerde bij de Weense bouwmeester Johann Stauffer, ontmoette zijn vrouw in Wenen en verhuisde terug naar Duitsland om zijn nieuwe gitaarwinkel te beginnen. Helaas bestond er in die tijd een rijke vioolbouwtraditie in Europa. Op 9 september 1833 stapten Christian en zijn gezin op een boot naar de Verenigde Staten om nieuwe kansen te vinden. Na 2 maanden reizen kwamen ze aan in New York City. Slechts een paar maanden later opende Christian een winkel in Lower Manhattan en veranderde de gitaarbouw voorgoed.

De eerste Martin modellen

In 1840 verhuisde CF Martin naar Nazareth, Pennsylvania, ongeveer een uur rijden van New York. In die tijd werden er alleen kleine gitaren gebouwd, die we nu salongitaren noemen. Pas in 1854 introduceerde Martin een “grotere concertgitaar” die we nu kennen als het '0' model.


In 1857 had je maar een paar opties bij het bestellen van een Martin gitaar, en het bedrijf gebruikte een twee-cijferig systeem om de modellen een naam te geven. Het eerste cijfer gaf de grootte van de gitaar aan en het tweede cijfer was oorspronkelijk de groothandelsprijs, wat ons vertelt dat onze 2-24 dus 24 dollar kostte toen hij de winkel verliet. Later vertegenwoordigde dit getal de kwaliteit van het instrument en de hoeveelheid toegevoegde luxe details.


Vóór het '0' model was de 'size 1' de grootste die Martin aanbood en werd beschouwd als de “standaard”. De 'size 2' was bedoeld voor vrouwelijke gitaristen en de size 5 was de kleinste, bedoeld voor kinderen.

De Martin 2-24 uit 1857

De size 2, style 24 model is een prachtige gitaar met Braziliaans palissander achter- en zijkanten en een Adirondack sparren bovenblad. Hij heeft een ebbenhouten toets zonder inleg en palissander bindingen op de boven- en achterkant.

De 2-24 uit onze Benchtalk aflevering is gebouwd in 1857 en ziet er nog erg goed uit, wat komt door een professionele restoratie van Roman Zajicek van Rozawood Guitars.

De Restauratie

Toen de 2-24 Roman's werkplaats binnenkwam, ontdekte hij dat de gitaar al een paar slechte reparaties achter de rug had. Het eerste wat Roman deed, was de gitaar uit elkaar halen, dat wil zeggen de hals van de body halen en het bovenblad van de achter- en zijkanten verwijderen. De gekleurde houten purfling was op veel plekken rondom het bovenblad beschadigd, dus besloot hij de binding met een frees te verwijderen en een compleet nieuwe Braziliaans palissander binding en purfling te maken.


Het volgende dat aandacht nodig had waren de top braces. De meeste zaten los, dus moesten ze worden verwijderd en goed worden gelijmd. Hiervoor werd huidenlijm gebruikt. Roman maakte een nieuwe Braziliaans palissander brugplaat, iets groter dan de originele. Dit had 2 redenen: een grotere brugplaat zou het centrale gebied tussen de X-braces en de brug sterker en stabieler maken, en dit zou de nieuwe eigenaar de mogelijkheid geven om over te stappen op stalen snaren, hoewel Roman dat niet zou aanraden.

Er waren ook een paar scheuren in het achterblad en de zijkanten die gerepareerd moesten worden voor de montage. De originele gitaar was afgewerkt met schellak, maar de lak was op bepaalde plekken beschadigd, en daarom vroeg Roman de hulp van gitaarbouwer Petr Vancata om een nieuwe schellaklaag aan te brengen.

Benchtalk #6: Martin 2-24

Dankzij deze ongelooflijke restauratie kunnen we dit stukje Martin geschiedenis nu nog vele jaren bewonderen. We willen Roman Zajicek bedanken voor zijn geweldige werk aan deze gitaar.

Bekijk hiernaast de volledige aflevering! Als je nog vragen hebt over dit instrument, neem dan contact met ons op, of klik hier beneden om de gitaar te bekijken.


Aanmelden om een reactie achter te laten