Een banjo klinkt natuurlijk uniek, maar lijkt ook op een gitaar, dankzij een body, een hals en snaren. Toch zit een banjo net even anders in elkaar, want wat bij een gitaar een houten klankkast is, is bij een banjo een rond 'membraan', dat ergens doet denken aan een drumstel. Tel daar een smallere hals en een andere stemming bij op en je krijgt een totaal ander geluid.
Welke soorten banjo’s zijn er?
5-snarige banjo: Dit is het meest voorkomende type banjo dat wordt gebruikt in bluegrassmuziek. Het heeft vijf snaren, waarvan er vier zijn gestemd op een specifieke toonhoogte en de vijfde snaar korter is en wordt gebruikt voor het spelen van hoge tonen.
De standaardafstemming voor een 5-snarige banjo staat bekend als "Open G" -stemming. Dit betekent dat de banjo is gestemd op een G-majeur akkoord met dus die extra vijfde snaar. De snaren zijn typisch gestemd op de volgende tonen van laag naar hoog: G-D-G-B-D
Je kunt een banjo dus ook eenvoudig stemmen als een gitaar zonder de lage E-snaar, naar A-D-G-B-E, voor een meer herkenbare vingerzetting. Wil je nog meer een ‘banjo als een gitaar’, dan zijn er ook zes-snarige varianten.
4-snarige banjo. Ook wel de tenor-banjo genoemd én de Dixie-Jazz of Keltische banjo. De standaard stemming is C-G-D-A, en voor Keltisch G-D-A-E. Deze banjo’s zijn kleiner en bieden daardoor een helder geluid met veel focus dat goed ‘door de mix prikt’.
Hoe koop ik een banjo?
Zoals altijd is ons advies: try before you buy! En dat kan natuurlijk in onze winkel in Dedemsvaart waar we een ruime keuze aan de muur hebben hangen. Nieuw, tweedehands, vintage, 5-snarig, 4-snarig, banjoleles: we hebben het allemaal, passend bij bijna ieder budget.
Natuurlijk van hét banjo merk Deering en daarnaast ontvangen we in onze winkel met enige regelmaat vintage banjo’s van onder meer Gibson. Welke banjo het beste bij je past is een kwestie van uitproberen. Let daarbij onder meer op:
Look & feel
Spreekt het uiterlijk je aan? Ligt ie lekker in de hand? Past het model je? Als de eerste indruk goed is, is de kans dat je er op gaat spelen véél groter
Klank
Geeft de banjo het geluid waar je naar zoekt? Dat is soms even puzzelen omdat een banjo vaak gebruikt wordt binnen een bepaalde setting. Wat goed kan klinken als je er alleen op speelt, kan ‘in de mix’ weer anders uitpakken en andersom. Wij hebben inmiddels veel enthousiaste spelers van alle niveaus weten te helpen bij deze keuze.
Houtsoorten
Net als bij gitaren, geeft hout kleur aan het geluid. Een banjo met een maple hals, heeft meer hoog, dan een banjo met een mahonie hals.
Werkt alles?
Doen de stemmechanieken wat ze moeten? Geen scherpe randjes? Klopt de intonatie? De banjo’s die wij verkopen krijgen áltijd een setup, zodat je zeker weet dat ie deugt, maar als je zelf tweedehands iets koopt, verdient dit vaak extra aandacht.
Resonator of open back banjo?
Zeker in vergelijking met een gitaar is het volume van een banjo soms even schrikken, want het klinkt snel hard. Dat geluid vinden wij ook een deel van de charme van een banjo, omdat je zo juist bepaalde partijen en melodieën in een gezelschap op een natuurlijke manier, zonder extra versterking, kunt benadrukken. Alleen denken de buren daar misschien anders over als je oefent.
Een belangrijke factor in het volume is de bouw van een banjo, meestal is dat met een ‘resonator’ die de trilling van de snaren op het membraan een extra zet geeft. Er zijn ook ‘open back’ banjo’s en die klinken weer net éven anders en zachter. En er zijn hulpmiddelen zoals een ‘mute’ die de trilling van de snaren wat dempt, zodat je gewoon overal kunt oefenen.
Welke banjo head past bij mij?
Een belangrijk onderdeel van de banjo is de ‘head’. Dat is niet, zoals bij gitaren, de kop of de headstock. Nee: een banjo-head is het ‘vel’ dat je ziet op de klankkast. Origineel werd dit ‘vellum’ gemaakt van kalfshuid, maar tegenwoordig zijn de meest heads gemaakt van de kunststof mylar. Er zijn verschillende soorten banjoheads die een grote invloed hebben op de klank.
Het meest bekend is Top Frosted met een herkenbaar helder geluid, met een duidelijke nadruk op noot-separatie. Zoek je juist wat meer sustain? Dan is een Bottom Frosted zeker iets om een keer te proberen. Of voor iedereen die het durft: een Black Skin. Zoek je iets dat meer neigt naar het wat warmere en ronde geluid van de originele banjoheads van kalfsleer? Dan is Fiberskyn een goede optie. Renaissane banjoheads bieden weer een mooie gulden middenweg. En heb je een banjo met een oogverblind mooi gemaakte achter- of binnenzijde? Dan kan je dat mooi laten zien met een Clear Skin.
Wat kost een banjo?
De prijzen voor banjo’s zijn te vergelijken met gitaren. Je kunt dus online banjo’s vinden voor een prikkie, maar pas daarmee op, want de kwaliteit laat vaak te wensen over. Gelukkig hoeft een goede banjo niet de wereld te kosten. Wij verkopen bijvoorbeeld voor nog geen 800 euro, geweldige Deering Banjo’s en daarmee haal je een schitterend ‘USA MADE’ instrument voor het leven in huis.
Het is onze overtuiging dat je pas vanaf zo’n 600 euro iets goeds in handen krijgt en daarna is met banjo’s ’the sky the limit’. Hoogwaardige houtsoorten, sublieme afwerking én extra’s zoals ingebouwde elementen en XLR output: het kan allemaal, maar daar is de prijs dan ook naar.
Persoonlijk advies bij het kopen van banjo
Banjo’s zijn bijzondere instrumenten en in Nederland zijn ze eigenlijk pas ontdekt door een relatief kleine groep muzikanten. Dat is jammer, want bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, maar ook in Ierland speelt de banjo een veel grotere rol in de folk, bluegrass én popmuziek.
Bij The Fellowship of Acoustics dragen we de banjo een zéér warm hart toe en laten we je graag kennismaken met dit geweldige, levendige en unieke instrument. Als één van de weinige zaken in de Benelux, vind je daarom in onze magische GitaarVilla altijd een ruime selectie van nieuwe, tweedehands én vintage banjo’s voor linkshandige én rechtshandige spelers. Je kunt ze rustig uitproberen en onze Fellows vertellen je graag meer over dit snaarinstrument. De koffie én de banjo’s staan klaar!