Je akoestische gitaar versterken en opnemen!

Wil jij je akoestische gitaargeluid opnemen of versterken? Lees hier hoe je dat aanpakt van snel, makkelijk en goedkoop tot en met het podium en de studio.
12 december 2020 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Snel, makkelijk en goedkoop gitaar opnemen

Eén van de vele grote voordelen van een akoestische gitaar is dat ie het altijd doet: geen kabeltjes, geen versterker, geen gedoe: gewoon oppakken en spelen. Daar wordt iedere Fellow blij van!

Maar wat doe je als je dat geluid wil opnemen of versterken?

Je kunt akoestische gitaar heel eenvoudig opnemen, probeer het maar een keer met je mobiele telefoon, want dat werkt prima om een idee vast te leggen. Maar soms is het even schrikken als je terugluistert: hard, blikkerig in plaats van het mooie warme geluid dat zo past bij een akoestische gitaar. Daar is wel wat aan te doen, door de microfoon van je mobieltje goed te richten. Direct op het klankgat lijkt een voor de hand liggende keuze, maar is het niet, omdat je dan juist het subtiele geluid van het trillende hout mist. Over het algemeen geldt ergens tussen de 12e fret en de overgang van de hals op de klankkast als een ‘sweet spot’, maar er zijn veel uitzonderingen. Geert Verdickt legt het goed uit in deze video.

Deze principes kan je ook gebruiken als je alleen met je mobiele telefoon of tablet aan de slag gaat. Onthoud daarbij: er is niet één manier om het beste geluid op te nemen. Speel je slaggitaar met veel akkoorden en aan harde aanslag? Of juist subtiel getokkel? Dat vraagt een wat andere aanpak. In welke ruimte speel je? Waar ga je zitten? Wat is de afstand tot de microfoon? Ons advies: experimenteer! Dat kost je niets, behalve wat tijd en kan soms tot verrassend goede resultaten leiden. 

Wil je toch gitaargeluid opnemen met wat meer kwaliteit, maar dan betaalbaar, zonder al te veel kabels, standaards en andere toestanden? Daarvoor zijn mooie compacte oplossingen die je zo op je tablet of mobiel klikt en die de opnames van je akoestische gitaar naar een heel ander niveau tillen.

Gitaarvirtuoos Mike Dawes laat zien wat er bijvoorbeeld allemaal kan met een iPad en een piepkleine MV88 van Shure.

Homestudio?

Zoek je naar nog meer kwaliteit in je opnames? Dan kan je een kamer in huis inrichten als een mini-studio. Dat is niet moeilijk! Eigenlijk heb je niet meer nodig dan één goede all round microfoon, een audio interface; en kastje om de kabels aan te sluiten op je computer of laptop, wat software (DAW: Digital Audio Workstation), zoals Garageband of Audacity. En eventueel aan paar goed speakers, maar dat hoeft niet eens, want met een goede hoofdtelefoon kan je ook aan de slag. That’s it!

Akoestisch gitaargeluid op het podium

Als het straks weer kan en je wil het podium opstappen met je akoestische gitaar, dan gelden daar wat andere regels. Speel je alleen?  Of in een kleinere setting? Dan is er met een goede microfoon wel een mouw aan te passen. Met de bijzonder fraaie microfoons van Ear Trumpet kan je akoestisch geluid op het podium heel mooi vangen.  Deze Fellow-Favorite gebruiken we altijd bij onze Fellowship sessions, want deze microfoons zijn heel breed inzetbaar. Een bluegrass band van zes man opnemen? Met slechts één Ear Trumpet kan je die opname prachtig laten klinken. Ook in de studio zijn ze erg goed te gebruiken. 

In een band met een versterkte bas en harde drums kan het een ander verhaal worden en moet je het akoestische gitaargeluid wellicht directer versterken. Er zijn natuurlijk akoestische gitaren met ingebouwde elementen en je kunt overwegen zo’n gitaar aan te schaffen. Wat het beste bij je past is natuurlijk persoonlijk, maar voor een goed versterkt akoestisch geluid op het podium tippen wij toch graag het Australische Maton. Dankzij hun zelf ontwikkelde AP5 Pro systeem, zijn deze gitaren niet voor niets de eerste keuze van bijvoorbeeld Tommy Emmanuel. Heb je al een akoestische gitaar waarmee je het podium op wil, maar die je nog niet kunt inpluggen? Wij kunnen je helpen bij het kiezen en inbouwen van een pick up systeem dat bij jouw geluid en jouw akoestische gitaar past. Zoals de zeer populaire en betaalbare K&K pure mini, of één van de vele andere mogelijkheden. Wil je en element in het klankgat? Of juist wat discreter weggewerkt in de gitaar? Actief, dus met een batterij of passief, zodat je zeker weet dat het altijd werkt?

Wat het meest geschikt is, hangt af van je gitaar, het doel, je voorkeuren en natuurlijk je budget. Neem gerust contact met ons op: we helpen je graag bij je keuze!

Wil je je akoestische gitaar op het podium een extra zetje geven of die ingeplugde klank wat meer kleuren voor een opname in de studio? Om wat extra warmte en wat meer ‘ruimte’ in het geluid te krijgen, komen extra effecten goed van pas. Kijk bijvoorbeeld eens naar de pedalen van LR Baggs.

In de échte studio

Om het ultieme gitaargeluid met al die mooie warmte en nuances vast te leggen, duik je natuurlijk het liefst de studio in. Daar kan je de akoestische omstandigheden helemaal naar je hand zetten en met een beetje geluk kiezen uit verschillende soorten microfoons. De ene is niet per se beter dan de ander, al hebben ze wel een eigen karakter. Met een dynamische microfoon kan je over het algemeen heel gericht geluid opnemen. Goed voor zang, maar ook voor gitaar is dit een prima optie.

Met een condensator microfoon vang je meer ‘de ruimte’ en dat maakt ze onder meer goed voor spraak, maar ook een goede keuze voor singer songwriters die gitaar én zang met één microfoon op willen nemen.

Ribbon microfoons vallen op door hun ongekende detaillering in de opnames, zonder dat het hard wordt. Een beetje als en goede cameralens die de werkelijkheid zo vastlegt, dat ie een klein beetje mooier wordt.

Welke microfoon je het beste kunt gebruiken is niet te zeggen. Bij veel opnames is het juist de truc om verschillende microfoons in verschillende posities te plaatsen en zo op zoek te gaan naar het beste resultaat. Dat doen wij ook vaak als we gitaargeluid opnemen voor ons Demokanaal op Youtube.

In de studio kan je het geluid daarna natuurlijk nog verder perfectioneren met compressie, galm of wat je maar wil, zodat je gitaar uiteindelijk beter klinkt dat je ‘m zelf ooit hebt gehoord, tijdens het spelen.

Kijk eens naar deze video van Rick Beato en Rhett Shull waarin ze het hele proces van het opnemen van een akoestische gitaar, inclusief het perfect plaatsen van verschillende microfoons en de instellingen stap voor stap uitleggen.

Meer weten over akoestische gitaren en het opnemen en versterken ervan? In onze magische winkel in Dedemsvaart hebben we altijd honderden gitaren op voorraad en alle accessoires die je nodig hebt. Onze Fellows hebben inmiddels honderden professionals en beginners bijgestaan en we kunnen je vast op weg helpen bij je volgende stap naar het opnemen en van jouw akoestische geluid.


Aanmelden om een reactie achter te laten