Martin D28 uit 1943: Betoverend!

Een hemelbestormend mooie gitaar: de Martin D28 Herringbone uit 1943. Iconisch en ja, ladies and gentlemen: ‘We got one!’
8 juli 2021 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Hier bij the Fellows zien we natuurlijk honderden gitaren en ‘we love them all’. Want ieder instrument heeft zo z’n eigen charme. Maar soms zit er een gitaar bij waar we even stil van worden. Maar niet te lang, want deze móéten we met je delen!

Vintage Martin gitaren

Martin ontwikkelde in het begin van de twintigste eeuw het ‘dreadnought’ model en bepaalde daarmee hoe de akoestische gitaar er vandaag de dag uitziet. De dreadnought was groter, stoerder en luider dan alle andere gitaren en kreeg daarom de naam van een slagschip. Het was een schot in de roos waar Martin in de jaren daarna nog wat verder zou sleutelen om het te perfectioneren. Dat maakt deze vintage Martin D28 uit 1943 eigenlijk een levend museumstuk.

Golden Era gitaren

De meeste gitaargeleerden zijn het er wel over eens dat Martin vooral net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog erg goed slaagde in die zoektocht naar perfecte akoestische gitaren. Kenners hebben het dan vaak over The Golden Era Guitars: het beste van het beste. Hier bij de Fellows zijn we het daar helemaal mee eens en deze D28 bevestigt die regel. Dat komt ten eerste door het beschikbare hout in die tijd. Voor de klankkast koos Martin Rio Palissander (Brasilian Rosewood). Dat hout biedt een gitaar kraakhelder hoog, zonder in te leveren op het laag en de middentonen blijven warm. Het is het perfecte klankhout en inmiddels zeer zeldzaam, bedreigd en beschermd. In deze gitaar zit Rio Palissander met een kaarsrechte nerf en dat is nu gewoon niet meer te krijgen. Dat alleen al maakt deze vintage Martin tot een uniek exemplaar.

Voor het bovenblad koos Martin toen adirondack sparren. Dat is hard, luid en heel direct. Het geeft je het gevoel dat de noten van je gitaar afspringen. Vers adirondack kan voor sommigen een beetje too much zijn, maar geef het de tijd en het ontwikkelt langzaam maar zeker totdat een akoestische gitaar de perfecte balans bereikt. Dat kan soms lang duren, maar deze D28 heeft die tijd inmiddels glansrijk doorstaan en die balans bereikt.

Ook anders dan anders aan dit model is de knalharde strip van ebbenhout in de hals. Die vervangt de metalen truss rod, omdat metaal minder beschikbaar was in de oorlog. Een noodgreep, maar toevallig eentje die goed uitpakt. De gitaar is uitzonderlijk resonant en wij denken dat de volledig houten hals daar aan bijdraagt. De hals werd in dat jaar ook ietsje smaller en de zangbalkjes (of bracing) plaatste Martin ietsje verder naar achteren (rear shifted) voor iets meer nadruk op de middentonen.

Betoverende akoestische gitaar

Het resultaat is verbluffend en betoverend. In de YouTube-video zie je onze Fellow Berend rustig beginnen, maar gaandeweg komt hij in ‘The Zone’, dat gebied waar je ineens bent en je handen gewoon doen wat ze moeten doen en alles wat je speelt klinkt geweldig. Gitaristen die ooit in ‘The Zone’ zijn geweest, weten dat het volstrekt vanzelfsprekend voelt om in 'The Zone' te zijn: het kost géén moeite, het lijkt eenvoudig, gewoon omdat alles klopt.  

Zo is het ook met deze D28 uit 1943. Die klinkt geweldig, wat je ook speelt, fingerpicking, strumming, blue grass, het kan allemaal. Dat lijkt eenvoudig en dat is alleen maar te danken aan het feit dat alles klopt. Door enig herstelwerk, wat heel normaal is voor gitaren van deze leeftijd, is ook de bespeelbaarheid weer geweldig. The Fellowship of Acoustics hoort bij één van de weinige certified Martin Experts in Europa, dus onze Fellows in de werkplaats kunnen herstelwerk aan een Martin als geen ander beoordelen. De neck-reset is goed uitgevoerd, de brug netjes vervangen, nieuwere stemmechanieken doen wat ze moeten doen en dat alles zorgt ervoor dat dit instrument ook nu nog springlevend is.

Vintage Martin D28 kopen?

Dit soort gitaren zijn extreem zeldzaam en al lang geen onontdekt geheim meer. Spelers, studio’s, verzamelaars én beleggers hebben vintage Martin gitaren uit de jaren ’40 ontdekt. Er is veel vraag naar deze unieke toon en nauwelijks aanbod, want één ding is zeker: er komen géén nieuwe vintage Martin gitaren bij. We moeten het doen met wat er toen gemaakt is en wat zo heel af en toe beschikbaar komt.

Dat zie je terug in de prijs en daarom krijgt deze gitaar een mooie plek achter de dikke deur van onze Vault om te wachten op een gelukkige nieuwe eigenaar. Wil je eens een kijkje nemen in onze Vault?  Kijk dan ook eens naar ons speciale The Fellowship YouTube-kanaal, want er staat daar nog veel meer waar vintage harten sneller van gaan kloppen.

Wil je de inhoud van onze Vault een keer in levende lijve zien? Kom dan gerust eens langs in Dedemsvaart of bel ons voor meer info. We zijn open en de koffie staat klaar!


Aanmelden om een reactie achter te laten