#3 Taking care of your Classical Guitar.

In the 3rd issue of our Classical Guitar-series, we'd like to discuss proper care and maintenance of your instrument.
28 april 2018 in
MAD97, Maarten Dispa
| Nog geen reacties


Een gitaar is meestal een investering voor het leven, en je wilt dat je gitaar altijd net zo goed klinkt als op de dag dat je hem kocht (of zelfs beter!). Deze korte handleiding zal uitleggen hoe je goed voor je klassieke gitaar kunt zorgen, zodat hij jarenlang geweldig blijft klinken.


Temperatuur en Luchtvochtigheid.

Naar onze mening is dit het meest over het hoofd geziene probleem bij gitaren, en veel mensen komen op de harde manier erachter hoe belangrijk de juiste luchtvochtigheid is. Elk jaar zien we veel klanten die reparaties nodig hebben vanwege problemen met temperatuur en/of luchtvochtigheid.

Wat betreft de temperatuur is het beste wat je kunt doen je gitaar in een gecontroleerde omgeving bewaren, bij voorkeur in de koffer. Vermijd zolders, kruipruimtes en kelders, en wees voorzichtig bij het meenemen van de gitaar naar buiten. Het belangrijkste waar je op moet letten, zijn grote en plotselinge veranderingen in temperatuur. Wees bijvoorbeeld voorzichtig wanneer je je gitaar vanuit de koude buitenlucht naar een warme binnenruimte brengt.

Voor luchtvochtigheid is over het algemeen een constant niveau tussen 45% en 55% ideaal voor het veilig onderhoud van een fijne klassieke gitaar. Als een gitaar wordt blootgesteld aan een luchtvochtigheid lager dan 40% of aan een grote, snelle daling van de luchtvochtigheid, loopt hij een groot risico om te barsten of de naden open te krijgen. Een uitgedroogde gitaar zal dun en schraal klinken. Een gitaar die aan overmatig vocht is blootgesteld, zal dof en "thudy" klinken. Ook voor het regelen van de luchtvochtigheid is een gecontroleerde omgeving van belang (zoals hierboven vermeld). We raden de aanschaf aan van een digitale hygrometer, een Oasis Guitar Humidifier (voor de winter/koude en droge periodes) en een Bamboo Charcoal Dehumidifier (voor de zomer/vochtige periodes).


Vervoer en Opslag.

Voor een goede bescherming moet je echt kiezen voor een harde koffer (in plaats van een gigbag) voor je instrument. Harde koffers zijn een goede investering, want zelfs als je besluit om van gitaar te wisselen, kun je hem voor een andere gitaar gebruiken. Ze behouden ook goed hun waarde als je de koffer gewoon wilt verkopen.

Bij het vervoeren van de gitaar moet je opnieuw letten op eventuele verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. De regel voor klimaatbeheersing is van toepassing, dus zorg ervoor dat je de gitaar meeneemt in de auto, niet in de kofferbak, vooral tijdens de zomer- en wintermaanden. Wanneer je op een nieuwe bestemming aankomt, open dan, indien mogelijk, de koffer en laat de gitaar ongeveer een uur wennen aan de nieuwe omgeving voordat je gaat spelen of stemmen. Dit kan lastig zijn als je haast hebt, maar een beetje vooruit plannen zal de levensduur van het instrument aanzienlijk verlengen.

Voor opslag thuis kun je eigenlijk nooit fout gaan door de gitaar gewoon in zijn koffer te laten zitten. Als je snel toegang wilt tot je instrument, raden we een standaard van Hercules aan. Bij voorkeur een wandbevestiging, dit voorkomt dat iemand per ongeluk tegen de gitaar stoot.


Reinigen van het lichaam, snaren en fretboard.

De meeste mensen hebben lichte sporen van olie en vuil op hun vingers en handen. Dit kan zowel de snaren als het hout van de gitaar negatief beïnvloeden. Het is een goed idee om de snaren eens in de drie maanden of vaker te vervangen, afhankelijk van hoe vaak je speelt. Wanneer je de snaren vervangt, neem dan de tijd om een kleine inspectie uit te voeren. Controleer het fretboard, de stemmechanieken en de nek en zorg ervoor dat alles er goed uitziet. Dit is een goed moment om alles af te vegen. Gebruik een zachte doek en een gitaarreiniger. Kies geen meubelpoetsmiddel of iets dergelijks. Koop gewoon een gitaarreiniger; wij raden de Music Nomad One aan. Voor het fretboard raden we Dunlop Lemon Oil aan.


Als je deze eenvoudige tips volgt, kun je je klassieke gitaar in goede conditie houden en perfect laten klinken voor een heel leven. In het volgende nummer zullen we het hebben over het vervangen van snaren en hoe verschillende snaren je geluid kunnen beïnvloeden!

Aanmelden om een reactie achter te laten